Масла Шел. Трансмисионни масла SHELL SPIRAX

Масла Шел. Как трансмисионни масла Shell Spirax подобряват смазването.

    Масла Шел. Синтетични трансмисионни маслаShell Spirax  
Всяка част от вашия автомобил е щателно проектирана, така че трябва да използвате лубрикант, който е също толкова добре проектиран да го защитава. Инженерите на Shell Lubricants са разработили SHELL SPIRAX-смазочна течност от световна класа за оси, скоростни кутии и автоматични трансмисии.
Те дават възможност на водачи и собственици на автопаркове, да изберат маслото, което ще осигури оптималната стойност на масла Шел. Това става чрез подобрена защита от износване, дълъг живот на маслото и ефективност.
Защитата на компонентите е още по-важна при тежки условия на шофиране.Експертите смятат, че, по-голямата част от износването на скоростната кутия, се случва по време на превключване, високоскоростни операции и при стартиране.
Всъщност, това се случва още в първите секунди, когато стартирате колата си. Докато маслото е още статично в картера, зъбните колела започват да се въртят и зацепват. Това води до неизбежната надпревара между всяко механично напрежение и маслото.
Масла Шел.
Висококачественото синтетично масло има по-плоска вариация на вискозитета и температурата, в сравнение с конвенционален лубрикант. Това дава предимство както  при ниски температури- по-малко триене, така и при високи температури-повече защита. Това означава, че се постига по-малко механично натоварване и по-дълъг живот на скоростната кутия.
Най-важната функция на трансмисионното масло е намаляване на триенето и износването, които увреждат металните повърхности. Това води до преждевременна повреда на движещите се и въртящите се метални компоненти. В някои случаи те стават по-плътни, отколкото е необходимо и енергията се губи при преместване на този по-дебел лубрикантен филм. Най-високият клас синтетични лубриканти контролират това удебеляване и триенето може да се намали с до 30 %
Масла Шел.
С течение на времето маслата ще се разградят, като високата температура на маслото ще ускори това. Обаче, устойчивостта на смазката към окисляване, ще помогне това да се забави.Температурата на маслото се влияе от условията на околната среда, скоростта, въртящия момент на трансмисията и триенето. Казано просто- поради техния молекулен състав и по-ниски загуби от триене, синтетичните трансмисионни масла обикновено се нагряват до 10-20 градуса по Целзий по-ниска температура в сравнение с техните алтернативи на базата на минерално масло.
Полученото намаление на работната температура с 20 градуса по Целзий обикновено може да  позволи на първокласните синтетични  масла да издържат до 2-3 пъти по-дълго от стандартното минерално масло, което нараства до 5 пъти в екстремни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.